"Деокупацията на Луганск започна“, обяви ръководителят на украинската военна администрация на Луганска област Сергей Гайдай в своя канал в Телеграм. По думите му вече шест населени места в региона са освободени от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ).

В сводката за бойните действия на Луганския фронт на руските анализатори от "Рибар“ се отбелязва тежкото положение на руските войски и концентрацията на украински сили за продължаване на успешната контраофанзива в Харковска област, започнала през септември.

Според информацията, на Купянски сектор 2 и 3 батальони от 14-та отделна механизирана бригада на ВСУ са започнали да настъпват към Орлянка през сивата зона между Петропавловка и Олшана.

В същото време подразделения на 14-та бригада планират да щурмуват позициите на Въоръжените сили на РФ в района на Таволжанка. За укрепване на настъпващата групировка няколко танка са прехвърлени в Двуречное.

Едновременно с това колона от военна техника на 14-та омбр на Въоръжените сили на Украйна е преминала през Коломак в посока Купянск, за да подсили групировката на ВСУ преди атаката на Сватово и Троицкое.

На Сватовския участък на фронта украинските формирования се се укрепили в Новоплатоновка и Богуславка, пише "Рибар“, като отбелязва, че "за да изравнят фронтовата линия, руските войски са се оттеглили от населените места. Селата Глушковка и Кругляковка остават в "буферната зона" между руските части и украинските формирования, настъпващи от Купянск“.

На участъка Кременная продължават атаките на украински диверсионно-разузнавателни групи от село Терни до пътя Сватово-Кременная, отбелязват още анализаторите.