Украинската армия "все още напредва“ около краищата на Бахмут и е на път да постави руснаците в града в "тактическо обкръжение“. Сега целта на Въоръжените сили на Украйна е да обкръжат разрушения източен град, след като Москва поздрави частната армия на "Вагнер“ и руските войски за превземането му, пише Reuters.

Русия обяви в събота, че е превзела напълно Бахмут, което, ако бъде потвърдено, ще сложи край на най-дългата и най-кръвопролитната битка от 15-месечната война. Руският президент Владимир Путин похвали своите редовни войски и групата Вагнер.

В неделя обаче високопоставен украински генерал настоя, че силите на Киев все още контролират това, което той приема, че е "незначителна" част от Бахмут. Това уж щяло да им позволи да влязат в града, когато ситуацията се промени.

Генерал Александър Сирски написа в Telegram, че войските на Киев напредват срещу руските сили в предградията и се доближават до "тактическо обкръжение“ на града, в който преди са живеели 70 000 души.

Сирски, командващият сухопътните сили на Украйна, обясни в неделя, че е посетил позиции на фронтовата линия близо до Бахмут, където боевете бушуват повече от девет месеца. Твърдението на Сирски, че украинските сили продължават настъплението си по фланговете на града, беше повторено от заместник-министъра на отбраната на Украйна Ана Маляр.

"Нашите сили взеха града в полуобкръжение, което ни дава възможност да унищожим врага... врагът трябва да се защити в частта от града, която контролира“, обясни ситуацията Маляр в Telegram.

Украинските войски все още защитават промишлени и инфраструктурни съоръжения и са превзели част от надвисналите височини, посочи още тя.

През последните 24 часа руската офанзива около Бахмут не е отслабнала, включително въздушни удари по града и село Ивановске на западните му подстъпи, се казва в изявление на Генералния щаб на украинските въоръжени сили.

По-късно в неделя лидерът на Вагнер Евгений Пригожин заяви в аудио съобщение в Telegram, че работата на неговата група е свършена и силите му ще напуснат зоната на конфликта до дни.

"Вагнер днес не превзе никаква територия. Ние превзехме цялата територия, която обещахме да превземем, точно до последния сантиметър", заяви Пригожин. "Както заявихме вчера. Предаваме нашите позиции на Министерството на отбраната (на Русия) и на 25 (май) напускаме зоната на конфликта“.