Украинското пристанище в Южни (Пивденни) е прекратило дейност, защото Русия не позволява на кораби да влизат в него, като на практика го изключва от т.нар. зърнена сделка. Това обяви официален представител на Киев, предава Reuters.

Черноморската инициатива за зърно, подписана от Русия и Украйна миналия юли и удължена миналата седмица за срок от още 60 дни, има за цел да гарантира безопасен износ на зърно и хранителни продукти от три украински пристанища - Одеса, Черноморск и Южни.

Организацията на обединените нации, която заедно с Турция посредничи при сделката и нейното удължаване, изрази загриженост в понеделник, че Южни не е получил никакви кораби по сделката от 2 май насам.

"Формално пристанището на града е в инициативата, но всъщност такива няма там от месец. Няма пристигащ флот“, подчерта украинският заместник-министър по възстановяването Юрий Васков пред агенцията.

"Те (руснаците) вече намериха ефективен начин да намалят значително (украинския) износ на зърно, като изключат от инициативата пристанището на Южни, което обслужва кораби с голям тонаж“, допълни заместник-министърът.

Васков нарече този ход "грубо нарушение" на споразумението.

Зърнената сделка бе договорена, за да се помогне за справяне с глобалната хранителна криза, влошена от войната в Украйна. Съгласно споразумението всички кораби, пътуващи за украинските пристанища, трябва да бъдат инспектирани от съвместен екип, включващ руски инспектори. Но от 29 април руснаците отказват да проверяват корабите, пътуващи за Южни, увери Васков.

Южни е най-голямото пристанище, включено в инициативата по отношение на пропускателната способност. Данните на Министерството на възстановяването показват, че то съхранява около 1,5 милиона тона хранителни продукти за бъдещ износ в 10 страни. За транспортирането им са необходими 26 кораба.

Васков каза, че планът за инспекции показва, че Русия е включила само три от 13-те кораба, които са били представени за износ. А в периода 19-21 май руският екип е инспектирал само девет кораба.

"Зърнената сделка е формално деблокирана (удължена), но не работи както трябва. Русия продължава да я забавя, доколкото е възможно“, обобщи заместник-министърът.