Поредицата от нови споразумения, засилващи енергийните връзки на Унгария с Русия, само ще удължат войната в Украйна, предупреди високопоставен представител на Киев, призовавайки Брюксел да блокира споразуменията.

"Ако сте гледали видеото,на което руснаци отрязват главата на украински войник – унгарците плащат за ножа“, заяви Олег Устенко, икономически съветник на президента Володимир Зеленски, пред европейската редакция на Politico.

"Трябва да си напълно сляп, за да не видиш какви престъпления спонсорираш. Купуването на повече газ от руснаците означава, че им давате повече капацитет за ескалация на войната“, добави Устенко.

Унгарският външен министър Петер Сиярто подписа серия от енергийни споразумения във вторник в Москва, включително една с държавния енергиен гигант Газпром. Премиерът на Унгария Виктор Орбан също поддържа близки отношения с руския президент Владимир Путин, а Будапеща последователно се противопоставя на налагането на санкции на Русия.

Будапеща вече получава 4,5 милиарда кубически метра газ годишно по съществуващ дългосрочен договор с компанията, а новата поправка ще позволи доставки на още по-големи обеми, ако е необходимо. Цената ще бъде ограничена до 150 евро на кубичен метър, като всички плащания над тази сума ще бъдат отложени за по-късна дата.

"Сигурността на енергийните доставки на Унгария изисква непрекъснат транспорт на газ, петрол и ядрено гориво“, обясни Сиярто на пресконференция след разговорите. "За да бъдат изпълнени тези три условия, унгарско-руското енергийно сътрудничество трябва да бъде непрекъснато. То няма нищо общо с политическите предпочитания“.

Те също така се споразумяха, че Русия ще продължи да доставя петрол по тръбопровод за Унгария.

Двете страни също така ще направят промени в договора, според който Русия модернизира унгарската атомна електроцентрала Пакш, като Сиярто осъди това, което той нарече "незаконни" усилия за блокиране на ядреното сътрудничество между двете страни.

Тази сделка трябва да бъде одобрена от Брюксел и Сиярто предупреди: "Надяваме се, че Европейската комисия не желае да изложи на риск дългосрочните енергийни доставки на Унгария“.

Устенко иска ЕС да се намеси и да "окаже целия възможен натиск“ върху Будапеща, за да й попречи да предаде повече пари в замяна на енергията на Москва.

"Унгария получава финансова подкрепа от Брюксел, така че това е чудесен инструмент, който може да се използва незабавно“, заяви той. "Правят го за сметка на всички. Те се опитват да получат тези конкурентни предимства, защото продължават да си сътрудничат с режима в Кремъл“.

Комисията вече блокира по-голямата част от финансирането от ЕС за Будапеща поради опасения, че правителството на Орбан отстъпва от демократичните правила на блока.

ЕС наложи ембарго върху руския морски суров петрол и редица други износни изкопаеми горива, но суровият петрол, доставян по тръбопроводи, както и природният газ не са санкционирани.

Доставките на руски газ за страни като Германия, Полша и Финландия са спаднали до нула, докато потоците към други пазари са рязко по-ниски; към ноември Москва осигурява само около 13 процента от природния газ на блока, спад от 36 процента през февруари миналата година.

Унгария се отличава силно по този показател, като получава около 80 процента от своя газ от Русия.