Украйна не може да гарантира, че Киев няма да остане без ток, вода и отопление през зимата в резултат от руските удари по енергийната инфраструктура,  предава Укринформ. Това съобщи кметът на Киев Виталий Кличко в "Голямото интервю с Вадим Карпяк" в съвместен телемарафон в събота.

"Ние правим всичко това да не се случи, но нека бъдем откровени, нашите врагове правят всичко, за да остане градът без отопление, без ток, водоснабдяване и въобще, да умрем всички“, заяви той, отговаряйки на въпроса дали има възможност Киев да остане без ток.

Кличко отбеляза, че градските власти обмислят различни сценарии, за да бъдат готови за развитието на всякакви събития.

По думите на кмета градът има развит запас от дизелово гориво, електрогенератори, храна и питейна вода. Организирани са и пунктове за отопление.

"Тоест ние сме готови за различни сценарии и в никакъв случай няма да се предадем и също да вдигнем ръце, ще се борим, ще защитим нашия град, нашата държава“, подчерта той.

Кметът също така отбеляза, че едва ли в Киев ситуацията възникне ситуация като в Алчевск през 2006 г., когато отоплителната система в града замръзна.

"В случай, че има големи студове и няма топлоснабдяване, за да не се скъса тръбата и системата да излезе от строя, подготвихме план за продухване на водата от системата, за да не се повреди мрежата. Всичко това е отработено и това не трябва да се случва“, увери Кличко.

В същото време той призова жителите на столицата да се запознаят предварително с точките за отопление, водоснабдяването и други критични за живота неща.

"Ще направим всичко възможно да предотвратим такъв сценарий, но не можем да гарантираме, затова всеки от нас също трябва да има готовност да реагира максимално бързо“, заяви градоначалникът.