В ситуацията около Бахмут в Донецка област не са изключени всякакви сценарии. Украинските бойци обаче правят всичко, за да попречат на руснаците да превземат града. Това заяви ръководителят на Донецката областна военна администрация Павел Кириленко в интервю за Радио "Свобода“.

"Ние не изключваме никакви сценарии. Но ние действаме изключително вертикално. Всички военни са на отбранителни линии. И се вземат всички максимални мерки това да не се случи", заяви Кириленко, отговаряйки на въпрос дали въоръжените сили на Украйна се подготвят за евентуално превземане на Бахмут от руските войски.

По думите му, засега Бахмут се държи.

"Но, разбира се, като се има предвид фактът, че за въоръжените сили на Украйна, за военното командване защитата на родната земя, териториите, суверенитета на държавата, разбира се, е най-високият приоритет, но в същото време разбираме, че животът и здравето на нашите защитници е един от основните приоритети. Затова, извинете, никой няма да използва защитниците като пушечно месо", категоричен е Кириленко.

Той подчерта, че сега се прави всичко възможно да бъдат нанесени максимални щети на руснаците, за да се спре нападателният им устрем.

Той коментира и предполагаемите планове на Москва за превземане на Донецка област през март, като отбеляза, че противникът не бива да се подценява. Според него руснаците не са изпълнили задачите си за бърза победа.

Ръководителят на Донецка област добави, че очаква "максимална концентрация на усилията“ върху отбранителните укрепления и провеждане на "ясни, координирани, добре координирани действия“ с военното командване, за да защити региона.

Кириленко отбеляза още, че към момента ВСУ контролира практически 52% от Донецка област. Категоричен е, че украинските войници ще защитават толкова, колкото е нужно, своята земя.

Припомняме, че Бахмут остава една от горещите точки на руско-украинската война. В момента руснаците са на път да прережат пътищата за снабдяване на украинските войници към Бахмут.

По-рано командващият Сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна генерал-полковник Александър Сирски заяви, че Бахмут се държи буквално като крепост и описа ситуацията около града.