Украйна настоява за свикване на Съвета за сигурност на ООН заради намеренията на Руската федерация да разположи тактическо ядрено оръжие на територията на Беларус, съобщава РБК-Украйна, като се позовава на изявление от Министерството на външните работи в Киев.

Украйна очаква ефективни действия за противодействие на ядреното изнудване на Кремъл от Обединеното кралство, Китай, САЩ и Франция, включително като постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, които имат специална отговорност за предотвратяване на заплахи от агресия с използване на ядрени оръжия, става ясно от разпространения текст.

"Настояваме за незабавно свикване на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН за тази цел“, се казва още в изявлението.

Министерството на външните работи също така призова беларуското общество да предотврати реализацията на "престъпните намерения“ за разполагане на ядрени оръжия на територията на страната в противоречие на задълженията й по Договора за неразпространение на ядрените оръжия, подчертавайки, че разполагането на ядрено оръжие ще превърне Беларус в заложник на Кремъл и ще има катастрофални последици за бъдещето.

"Украйна призовава всички членове на световната общност да доведат до престъпния режим на Путин категоричната неприемливост на поредните му ядрени провокации и да предприемат решителни мерки за ефективно възпиране и предотвратяване на всякаква възможност за използване на ядрено оръжие от държавата-агресор“, се допълва в съобщението.