Страните от Европейския съюз трябва да забранят застраховането на руския морски петрол през следващите дни, за да намалят още повече паричните потоци към Москва за нейната война срещу Украйна, заяви в сряда старши икономически съветник на украинския президент Володимир Зеленски, предаде Reuters.

Олег Устенко говори в момент, в който се очаква Европейска комисия да представи предложението си за следващия пакет от санкции срещу Русия по-късно през деня на срещата на националните пратеници на 27-те държави-членки на ЕС в Брюксел.

Страните от ЕС се нуждаят от единодушие, за да наложат санкции, а Унгария, където министър-председателят Виктор Орбан поддържа тесни връзки с руския президент Владимир Путин, е най-гласовитият им критик в рамките на блока, който е разделен по въпроса за ограничаването на цените на петрола.

"Основната цел е да се прекъсне достъпът на режима на Путин до всякакви приходи от изкопаеми горива", заяви Устенко пред репортери, като добави, че ограничението на цените на петрола, което трябва да съответства на вече договореното от най-индустриализираните страни от Г-7, е "изключително важно" и трябва да бъде одобрено възможно най-скоро.

"Ако не правите нищо, това означава, че само удължавате войната с Украйна, това е просто нелепо, целият цивилизован свят трябва да се обедини по този въпрос."

Въпреки че ЕС вече се съгласи да спре вноса на руски петрол от края на тази година, Устенко заяви, че "кървавите пари" ще продължат да текат към Москва, освен ако на европейските компании не бъде забранено да застраховат морските доставки.

Той изрази надежда, че Унгария в крайна сметка ще промени позицията си и че страните от ЕС, които извършват превози, Гърция, Малта и Кипър, също ще се присъединят към по-нататъшните мерки, които ще засегнат приходите от руски петрол.