Украйна отново използва крилати ракети Storm Shadow, за да нанесе удари по Луганск, съобщават в Telegram местните власти, цитирани от РИА Новости.

"На 15 май 2023 г. в 8:00 ч. въоръжените формирования на Украйна нанесоха ракетен удар по град Луганск (ЛНР) с две крилати ракети Storm Shadow“, се казва в изявлението.

Остъкляването е повредено поради експлозии в седем къщи и офис сграда, допълват от ведомството.

Родион Мирошник, бивш ръководител на представителството на Луганската народна република в Русия, съобщи за нова ракетна атака срещу Луганск тази сутрин. Взривовете са в района на бившето Авиационно училище за щурмани (ВВАУШ).

Това е третият обстрел по Луганск с ракети, доставени на Киев от Великобритания,.Първият удар на въоръжените сили на Украйна беше нанесен вечерта на 12 май по предприятието за полимерни продукти Полипак и месопреработвателното предприятие Милам. Според Министерството на отбраната на Русия, ракетите са били изстреляни от украински бойни самолети, които след това са били свалени от руски изтребители.

Вторият удар последва сутринта на следващия ден в микрорайона на село Юбилейни в покрайнините на Луганск.

Storm Shadow е стелт ракета с въздушно изстрелване. Обсегът на поразяване на експортната модификация е около 250 километра.

Лондон обяви прехвърлянето на ракети в Украйна миналата седмица. Освен това, според медиите, британските власти са получили уверения от Киев, че те ще бъдат използвани само за цели в територии, които Украйна смята за свои.