Мобилизацията в Украйна може да бъде засилена, ако Русия разположи на територията на Беларус тактическо ядрено оръжие. Засега обаче Украйна не приема сериозно заплахите на Владимир Путин. Това подчерта председателят на парламентарната фракция "Слуга на народа" Давид Арахамия пред британския телевизионен канал Sky News.

"Не вярваме, че това може да се случи, но никой не знае. През тази една изминала година научихме, че никой не знае какво може да се случи. Никой не вярваше, че Русия може да нахлуе и то с мащаба, с който го направи“, коментира Арахамия.

Той отбеляза, че Украйна трябва да е готова, в случай че Русия прехвърли ядрено оръжие на територията на Беларус. Според Арахамия подобни действия на Руската федерация може да доведат до откриването на втори фронт. В този случай в Украйна може да бъде обявена допълнителна мобилизация.

"Това може да означава привличане на повече хора в армията. Имаме нужда от поне още осем бригади, за да контролираме тази фронтова линия. За наш късмет тази област и теренът са като блата. Така че ще бъде трудно да се атакува", обясни Арахамия.

По-рано държавният глава на Руската федерация Владимир Путин обяви, че по искане на Александър Лукашенко е решил да разположи ядрено оръжие в Беларус.