Докато Киев обмисля как да реагира на изявлението на Полша, че ще спре да доставя оръжие, нарастват опасенията, че Украйна може да загуби военна подкрепа от един от най-силните си поддръжници, пише Sky News.

"Популистът и бивш министър-председател на Словакия Роберт Фицо изглежда фаворит за спечелване на изборите в страната следващата седмица, което може да доведе до коренна промяна в отношенията с източната ѝ съседка.

По време на политически митинг миналата седмица той се зарече, че ще спре доставките на оръжие от Словакия за Киев, ако триумфира на вота.

"Ние сме мирна страна", заяви той пред своите поддръжници.

"Няма да изпратим нито един патрон на Украйна."

Досега Братислава доставяше оръжия и предлагаше силна политическа подкрепа на Киев в рамките на Европейския съюз и НАТО.

Но Фицо снята, че "Русия никога няма да напусне Крим, никога няма да напусне териториите, които контролира".

Не е сигурно, че Фицо ще спечели предстоящите избори, тъй като никоя партия не е напът да получи мнозинство, а перспективите за съставяне на коалиционно правителство се смятат за трудни.

Западни дипломати и официални лица в Киев също така смятат, че малка страна като Словакия може да стигне само дотам, че да се противопостави на политиката на ЕС и НАТО.

Но 59-годишният президент внесе смът в Брюксел и извън него, като разкритикува санкциите срещу Русия, призова за сближаване с Москва, когато войната приключи и обеща да наложи вето на членството на Украйна в НАТО.

Повтаряйки широко отхвърлената и редовно повтаряна реторика на Москва, той по-рано заяви, че войната "започна през 2014 г., когато украинските нацисти и фашисти започнаха да убиват руски граждани в Донбас и Луганск".

Множество западни дипломати твърдят, че коментарите му са предизвикали значителна загриженост сред съюзниците на Словакия.

"Руски войски на границата ви и развалени отношения със съюзниците ви, това ли искате?", заявява един от дипломатите пред Reuters.

"Или той се връща към ролята си на прагматик, какъвто е бил досега?"

Втори дипломат е заявил, че Фицо ще се поколебае да намали доставките на оръжие за Украйна извън тези от вече изчерпаните армейски запаси, като се има предвид икономическото значение на производителите на боеприпаси и ремонтната база.