Украйна може да участва в мирна среща на високо равнище, организирана от Китай, ако тази конференция се основава на принципите на зачитане на международното право и Устава на ООН. Украинският посланик в Сингапур, Катерина Зеленко, е заявила това в интервю за базирания в Хонконг вестник South China Morning Post (SCMP).

Посланикът е подчертала, че Украйна "не смята и никога не е смятала Китай за свой противник", а вместо това иска да вижда Пекин като "свой приятел". Тя е заявила, че Украйна би обмислила участие в ръководената от Пекин мирна среща на върха с Русия, ако преговорите се основават на "правилата и принципите, залегнали в Устава на ООН [и] международното право".

Зеленко е изразила благодарност към онези страни от Югоизточна Азия, които са участвали в швейцарската мирна среща на върха. Тя обаче е призовала останалите страни от региона да не "губят от поглед по-голямата картина" на войната в Украйна, тъй като неуспехът да се сложи справедлив край на конфликта ще има висока цена за "най-слабите" държави.

"Последната цена винаги се плаща от най-слабите - цената на златото, цената на това да няма определени продукти по рафтовете и др. Много азиатски държави знаят колко висока е цената на свободата и е по-добре да поемат лидерството и да го следват, отколкото да плащат последствията от бездействието си. Сключването на мир никога не е лесно, то има своята цена, но цената на бездействието е по-висока", е подчертала тя.