В следващия пакет военна помощ от САЩ Украйна може да получи тактически ракети ATACMS. Това е заявил председателят на сенатската комисия по разузнаването Марк Уорнър в интервю за CBS-News.

"Надявам се, че веднага щом това (одобреният законопроект за помощта за Украйна) стигне до президента (Джо Байдън) до вторник или сряда (23-24 април), ракети с голям обсег ATACMS ще бъдат доставени", е заявил той, като е подчертал, че тези ракети са директно предписано в законопроекта.

Според сенатора, ако всичко върви добре с приемането на законопроекта в Сената, самата доставка на оръжията може да започне до края на следващата седмица. Уорнър е добавил, че Пентагонът трябва вече да е подготвил ракети ATACMS за прехвърляне в Украйна.

В събота (20 април) Камарата на представителите на САЩ с широка двупартийна подкрепа прие законодателен пакет на стойност 95 млрд. долара чуждестранна помощ, 61 млрд. от тях са за Украйна. Сенатът ще започне да разглежда приетия от Камарата на представителите законопроект във вторник, след което трябва да бъде подписан от президента на САЩ Джо Байдън.