Украинската армия може да получи американски изтребители F-16 в началото на 2024 г. В момента обаче няма точни дати за доставка, съобщи Politico.

Срещата на върха на НАТО е след малко повече от две седмици, така че екипът на NatSec Daily сметна, че е добра идея да обобщим информацията за планирането, която изтича. Взети заедно, те рисуват картина на един съюз, който прави повече, за да осигури на Украйна оръжията и гаранциите за сигурност, които иска, но не и политическото обвързване, за което Киев жадува.

Група от съюзници преговаря за начин да се осигурят на Украйна гаранции за сигурност, което е по-малко от НАТО като цяло, което предлага тези гаранции. САЩ, Обединеното кралство, Франция и Германия по същество ще формализират своята военна и икономическа подкрепа за Украйна, като я продължат да тече дори след края на боевете с Русия.

Въпреки това нито двустранна сделка, нито многостранно споразумение биха имали правната сила на договор. На практика четирите държави обмислят да предложат повече за неопределен период от време.

Но един проблем, изложен на инвазията на Русия, е, че отбранително-промишлената база на Запада не е толкова стабилна, колкото се смяташе преди. Така че във Вилнюс следващия месец се очаква лидерите на НАТО да подпишат план за производство на повече отбранителни сили.

Усилието "ще свърже по-ефективно отбранителния промишлен капацитет на алианса с нашето планиране на отбраната“, е заявил миналата седмица генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, и "също така ще улесни повече съвместни доставки, ще помогне (постигане) на целите за капацитет на НАТО и ще подкрепи съюзниците при прилагането на стандартите на НАТО“.

Другият проблем с оръжията, висящ над срещата на 11-12 юли, е дали съюзниците ще започнат да обучават украинци на изтребители F-16. Сега имаме част от отговора: западните страни гледат на Румъния като на възможно място за обучение на бойните самолети, което може да започне това лято.

Въпросът кои страни ще дарят самолети на Украйна остава да виси. Нидерландия и Дания, които ръководят многонационалните усилия за обучение, най-вероятно ще осигурят самолетите, според един настоящ и един бивш служител на Министерството на отбраната, но все още нищо не е уредено.

Графикът за доставка също остава неясен, но NatSec Daily са чули от множество западни служители, че трансферите могат да започнат в началото на 2024 г. (Хората, с които говорихме за срещата на върха, остават неназовани поради чувствителността на вътрешните дискусии.)

Междувременно президентът Джо Байдън е "отворен“ към идеята за премахване на поредица от задължителни демократични и военни реформи за потенциалното членство на Украйна в НАТО. Някога плахото предложение на Столтенберг, което все още няма пълно одобрение от страна на съюзниците, но остава сериозна опция, би премахнало препятствия, но не би изгладило напълно пътя на присъединяването на Киев. "Няма да улесним“ Украйна, е заявил Байдън миналата седмица, дори ако някои демократи и републиканци поискат това от него.

Съюзниците все още преговарят по вероятно най-чувствителния въпрос на срещата, какъв език да използват, когато описват перспективите за членство на Украйна. Очаквайте още дебат през следващите дни - въпреки че всички са съгласни, че Украйна не може да стане член преди края на военните действия.

Напредъкът, който Украйна постигна в контранастъплението, също ще допринесе за настроението в рамките на срещата. Западни и американски служители в момента не виждат много признаци на напредък, съобщава CNN, тъй като мини, руски ракетни атаки и въздушни сили плюс лошото време възпрепятстват напредъка на Киев.

Вътрешни лица от НАТО междувременно е заявило, че един от наистина историческите резултати всъщност ще бъдат новите регионални военни планове на алианса и моделът на силите, които трябва да предефинират начина, по който алиансът се защитава.Освен това, лидерите ще говорят за това колко всъщност ще струва всичко това и се очаква да се съгласят да изразходват поне 2 процента от икономическата продукция за отбрана.

И докато всички погледи са насочени към отношенията на алианса с Украйна, турският президент Реджеп Тайип Ердоган все още може да открадне светлината на прожекторите на срещата на върха. Съюзниците все още се надяват Анкара и Будапеща да подпишат кандидатурата на Швеция за членство преди срещата на върха, но графикът е кратък и Ердоган може да ни накара да чакаме до последния възможен момент.