Киев призова международната общност да изиска Русия незабавно да спре да възпрепятства украинския износ на зърно и да използва храната като оръжие, съобщава изданието Politico.

Украйна е "силно обезпокоена от разрушителните действия“ на Русия, която според нея пречи на сделката за осигуряване на доставки на зърно през Черно море до световните пазари, според съвместно изявление на външния министър Дмитро Кулеба и вицепремиера Александър Кубраков.

"Призоваваме международната общност, по-специално ООН и Турция като гаранти на Черноморската инициатива за зърно, да изискат от Русия незабавно да спре забавянето на работата на Черноморския зърнен коридор и да прекрати опитите да използва храната като оръжие и да деблокира търговското корабоплаване към украинските черноморски пристанища“, подчераха двамата министри.

Сделката, сключена с посредничеството на ООН и Турция миналия юли, сложи край на фактическата блокада на черноморските пристанища на Украйна, последвала инвазията на Русия от миналия февруари, помагайки за облекчаване на недостига на доставки и смекчаване на натиска върху международните цени на храните.

Оттогава обаче Русия многократно заявява, че не вижда полза от сделката поради това, което Кремъл нарича "скрити“ западни санкции, възпрепятстващи нейния износ на храни и торове. Въпреки заплахите на Русия да се оттегли от сделката, миналия ноември тя бе удължена до 19 март.

Украйна отговаря, че Русия умишлено забавя споразумението за зърно, като удължава продължителността на инспекциите на корабите, пътуващи към и от нейните черноморски пристанища.

Повече от 140 кораба се нареждат на опашка в стратегическия за Турция пролив Босфора, през който украинските зърнени товари трябва да преминат, за да достигнат до световните пазари, поради забавянето на инспекциите от Русия, според изявлението. "Продоволствената сигурност на страните, които зависят от износа на украински селскостопански продукти, е под заплаха“, се добавя в него.

Русия отхвърли подобни обвинения от Киев през октомври.

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Вершинин изрази съмнение относно бъдещето на Черноморската сделка за зърно, когато подчерта пред руските медии в понеделник, че би било "неуместно“ да се удължи споразумението, освен ако санкциите, засягащи руския износ на селскостопански продукти, не бъдат премахнати.