Украйна е извадила унгарската OTP Bank от своя списък на "международните спонсори на войната“, след като тя е дала "редица обещания по отношение на бъдещите си планове за руския пазар“, съобщиха от Киев, цитирани от CNN.

В изявление украинската Национална агенция за превенция на корупцията obqwi, че решението й е последвало "дискусии, продължили 24/7 през последните няколко дни с участието на Службата за външна дейност на ЕС“.

"Освен това Агенцията се надява, че това решение ще доведе до деблокирането от страна на Унгария на 500 милиона евро [523 милиона долара] от жизненоважна военна помощ на ЕС за украинския народ“.

Украйна добави OTP Bank към своя черен списък през пролетта, позовавайки се на продължаващите операции на кредитора в Русия и признаването на подкрепяните от Москва отцепнически Донецка и Луганска народни републики в Източна Украйна.

По това време външният министър на Унгария нарече решението "възмутително" и обеща, че Будапеща ще възпрепятства започването на преговори за следващия кръг от санкции на Европейския съюз срещу Русия.