"Украйна изпрати протестна нота до Европейската комисия относно възможното засилване на сътрудничеството с Русия в ядрената енергетика.Това съобщава  министър-председателят на страната Денис Шмигал, цитиран от РБК-Урайна.

"Росатом“ е част от режима на Путин, който подкрепя неговите терористични дейности и застрашава ядрените съоръжения“, е заявил Шмигал.

Украйна очаква, че предварителното решение относно изпълнението от "Росатом" на проекта за изграждане на ядрен реактор в Унгария ще бъде преразгледано.

Шмигал повдигна този въпрос по време на реч на сесията, посветена на Украйна, в рамките на заседанието на Съвета на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие на ниво министри.

Той е добавил, че подобни стъпки изглеждат сюрреалистични на фона на аварията в Каховската ВЕЦ и окупацията на Запорожката АЕЦ.

Министър-председателят на Украйна е убеден, че санкциите срещу Руската федерация трябва да бъдат засилени, особено в области като ядрената енергетика, съобщава медията.

"Трябва да направим всичко, за да бъде обичайният бизнес с терористична страна невъзможен и повече да не подкрепяме руската военна машина“, е добавил той.

Сътрудничество с "Росатом"

В края на май Европейската комисия одобри промени в договорите за изграждане на нови реактори в унгарската АЕЦ "Пакш", сключени преди девет години с "Росатом".

Унгария иска да разшири атомната си електроцентрала с два руски реактора ВВЕР (Водо-воден енергиен реактор). Проектът за завършване е предаден на "Росатом" без търг през 2014 г., но има закъснения.

Медията добавя, че по време на работата по единадесетия пакет от санкции на ЕС срещу Русия някои страните обявиха необходимостта от въвеждане на ограничения срещу ядрената индустрия на Русия. По-късно обаче стана известно, че блокът все още не планира да направи това.