Германският оръжеен концерн Rheinmetall води преговори за доставката на най-новите си танкове Panther KF51 в Украйна. Някои определят тези машини като най-мощните в света, макар към днешна дата да не е произведен нито един сериен модел, пише РБК-Украйна.

Информацията за преговорите дойде от изпълнителния директор на Rheinmetall Армин Папергер. И ако успеят, тогава Украйна може да стане първият купувач на Panther KF51 в света. Разбира се, при условие че германското правителство одобри износа им. "Но както показва опитът с Leopard 2, човек може предпазливо да предположи, че това не би трябвало да е проблем“, отбелязва медията.

"Ние преговаряме с Киев за износ на Panther“, каза Папергер в интервю за Handelsblatt.

По думите му може да се говори за доставки след 15-18 месеца от заводи в Германия и Унгария. А след войната Rheinmetall може да построи танков завод на територията на Украйна.

Към днешна дата са произведени само няколко прототипа Panther KF51. И преговорите не са за трансфер, а за покупка. И въпреки че Rheinmetall не разкрива цената и евентуалното количество, такъв договор определено няма да бъде евтин.

Какво се знае за танковете Panther KF51

Това е най-новият немски танк от следващо поколение, показан за първи път на Eurosatory 2022 във Франция. Тежката машина е построена върху шасито на основния боен танк Leopard 2 и се счита за негов наследник. Въпреки външната прилика на Leopard 2A5, това са различни танкове.

Прототипът е много различен от класическите модели, които са на въоръжение в страните от НАТО и трябва да въведе нови технологии и решения. Самият производител го нарича революционен продукт за битките на бъдещето и се фокусира върху нови стандарти във всички области - смъртоносност, защита, интелигентност, работа в мрежа и мобилност.

И на хартия спецификациите изглеждат много привлекателни.

Обобщавайки, можем да кажем, че Panther KF51 има най-мощното оръдие в света, силна броня и дузина дрона. В сравнение с основните бойни танкове на НАТО, той е по-маневреен и с по-бърза стрелба, способен да достигне много повече вражески бронирани машини с безпилотни самолети-камикадзе.

Изглежда немската армия залага значително на него. Това се доказва и от името, съзвучно с PzKpfw V Panther, който по време на Втората световна война се използва във всички европейски театри на военни действия и е ориентир за немското и световно танкостроене.

Рано е да се говори за неговите перспективи на фронтовете на руско-украинската война. Защото за разлика от него Abrams, Leopard 2 и Challenger 2 имат солиден боен опит. Но в същото време Украйна вече доказа, че е способна ефективно да използва най-новите оръжия. Какво струва системата за ПВО IRIS-T, която сваля цели с резултат близък до 100%, пише РБК-Украйна.

Тотална дигитализация

В своята презентация Rheinmetall акцентира върху пълната цифровизация на танковете Panther KF51 с перспективата за интегриране на изкуствен интелект.

Предполага се, че някои варианти на Panther KF51 ще могат да взаимодействат директно с дронове и роботизирани наземни превозни средства, както и да бъдат напълно дистанционно управлявани или автономни.

Както подчертава Rheinmetall, Panther може да се свърже с разузнавателни единици, за да увеличи осведомеността за ситуацията и директно да обменя данни с друго оборудване.

Основно въоръжение

Танковете Panther KF51 са оборудвани с най-новото 130-мм оръдие, което е по-голямо от 120 мм оръдия, обичайни за Abrams, Leopard 2 и Challenger 2. Увеличаването на диаметъра на цевта ще позволи използването на по-ефективни боеприпаси, включително управляеми и програмируеми снаряди и ракети.

Оръдието ще има автоматично зареждане, така че в екипажа няма стандартна позиция за зареждане. Що се отнася до скоростта на огън, няма конкретни цифри. Това е само увеличение в сравнение с Rh-120 на Abrams и Leopard 2, където скорострелността е от 10 до 12 изстрела в минута.

Според декларираните показатели новото оръдие трябва да бъде с 50% по-ефективно и да има много по-голяма далечина на стрелба. И е в състояние да изстрелва както снаряди с кинетична енергия, така и програмируеми муниции с въздушен взрив.

Спомагателното въоръжение е 12,7 мм картечница, оръдие и боен модул с 7,62 мм картечница на купола. Предполага се, че последното ще помогне за решаването на проблема със защитата срещу дронове.

Ще може да носи и противотанкови самонасочващи се ракети, като FGM-148 Javelin.

За разлика от други танкове, Panther KF51 ще разполага със собствени дронове камикадзе. Неговата кула има четири изстрелващи контейнера за израелски HERO 120 баражиращи боеприпаси от UVision.

Тези 12,5-килограмови дронове могат да останат във въздуха 60 минути и да поразяват цели на разстояние до 40 км. Те са предназначени за унищожаване вражески танкове на големи разстояния.

Защита

Новият танк е оборудван с модерна система, която комбинира реактивни, активни и пасивни елементи. Panther разполага със сензорно базирана система за откриване на заплаха, която разграничава видовете боеприпаси, които застрашават танка, и активира съответната защита.

В допълнение, тя има противоминна защита и традиционна композитна броня. Монтирана е и 40 мм противодимна система Rosy, с възможност за поставяне както на големи, така и на динамични димни завеси.

Заедно с това има Top Attack Protection System (TAPS), която защитава уязвимата горна част на купола на танка от вертикални заплахи, както и пълноценна система за защита от киберзаплахи.

Маса и габарити

Според Rheinmetall масата ще бъде 59 тона и това е значителна стъпка към "отслабване“ спрямо 62 тона за Leopard 2A6, които ще получи Украйна.

Като се има предвид, че шасито не е променено в сравнение с предшественика си, ходовите качества трябва да са на още по-високо ниво. Максималният обхват е 500 километра. Танкът също отговаря на профила AMovP-4L на НАТО, което означава, че може да се движи по пътища, мостове и тунели, които по-големите машини не могат.

Екипаж

В сравнение с Leopard 2, оформлението на отделенията в Panther KF51 не се е променило. С въвеждането на автоматично зареждане екипажът е намален до трима души (от стандартните четири) до командир, стрелец и водач, но има и допълнително пространство.

Дигиталната архитектура е проектирана така, че управлението на сензорите и оръжията да може незабавно да се прехвърля между членовете на екипажа. Всяка операторска станция може да поеме задачи и роли от другите, като същевременно поддържа пълна функционалност.

Благодарение на панорамния оптичен сензор SEOSS и основното бойно прицелно устройство EMES, командирът и стрелецът могат да наблюдават и поразяват цели независимо един от друг денем и нощем. Стабилизирана дневна светлина и инфрачервена оптика с вграден лазерен далекомер са достъпни и за двамата.

Освен това през дисплея в бойното отделение екипажът има денонощен 360-градусов обзор.