"Министерството на външните работи на Украйна изпрати ноти до посолството на Полша и представителството на ЕС в Украйна относно категоричнoто неприемaне на ситуацията по отношение на търговските ограничения върху вноса на селскостопански продукти от Украйна". Това съобщава РБК-Украйна, като се позовава на изявление на говорителя на Министерството на външните работи на Украйна Олег Николенко във Facebook .

"Подобни ограничения, колкото и да са оправдани, не съответстват на Споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС и на принципите и нормите на Единния пазар на ЕС", пише той.

Според него има всички правни основания за незабавно възобновяване на износа на украински селскостопански стоки за Полша, Румъния, Унгария, Словакия и България, както и продължаване на безпрепятствения износ към други страни членки на ЕС и като цяло безпрепятствения транзит на всички Украински продукти в други страни както в рамките на, така и извън ЕС.

Министерството на външните работи на Украйна призова партньорите да намерят балансирано решение въз основа на законодателството на ЕС, Споразумението за асоцииране и в дух на солидарност, отбеляза Николенко.

"Това е единственият начин да се противопоставим успешно на пълномащабната агресивна война на Русия срещу Украйна и да укрепим Единния пазар на ЕС, в който Украйна ще стане член“, добавя говорителят на МВнР.