Украйна иска да удължи зърнената сделка поне с една година и да я разшири до пристанищата в Николаевска област. Това обяви украинският заместник-министър на инфраструктурата Юрий Васков в интервю за Reuters.

"Надяваме се, че не по-късно от следващата седмица ще имаме разбиране от страна на нашите партньори в лицето на Турция и ООН и ще бъде даден ясен сигнал на пазарите относно по-нататъшните действия и продължаването на [зърнената] инициатива“, отбеляза заместник-министърът.

Васков добави, че Украйна е предложила на Турция и ООН да удължат сделката поне с една година и да обхване пристанищата на Николаевска област, която преди войната осигуряваше около 35% от украинския износ на храни. Заместник-министърът на инфраструктурата на Украйна подчерта, че досега нито ООН, нито Турция са уведомили Киев за условията за удължаване на сделката, предложени от руската страна.

Освен това Васков се застъпи за намаляване на броя на проверките на корабите, напускащи Украйна, или увеличаване на броя на проверяващите екипи.

На 22 юли в Истанбул бе подписан пакет от документи за решаване на проблема с доставките на храни и торове за световните пазари. Едно от споразуменията регламентира процедурата за износ на зърно от Одеса, Черноморск и Южен. Създаден от Русия, Турция, Украйна и ООН, Съвместният координационен център в Истанбул има за цел да инспектира кораби със зърно, за да предотврати контрабандата на оръжие и да изключи провокации.

На 29 октомври руското министерство на отбраната съобщи, че поради терористичния акт, извършен от "киевския режим с участието на британски специалисти" срещу кораби на Черноморския флот и цивилни плавателни съдове, участващи в осигуряването на сигурността на зърнения коридор“ руската страна спира участието си в изпълнението на споразумения за износ на селскостопански продукти от украинските пристанища. На 2 ноември Москва обяви за връщането си към сделката, след като е получила писмени гаранции от Киев да не използва зърнения коридор за бойни действия срещу Москва. Споразуменията за износ на зърно от Украйна изтичат на 19 ноември.