Украйна ще поиска спешни доставки на ракети за противовъздушна отбрана в рамките на среща със западните си съюзници тази седмица, съобщава британският вестник The Financial Times.

Според изданието в Киев се опасяват, че острият недостиг в запасите ще позволи на Русия да поднови масираните атаки по въздух. Украйна ще притисне съюзниците си да увеличат намаляващите й запаси в рамките на заседание на координационна група "Рамщайн“ в петък, според трима служители, информирани за подготовката на срещата. Без адекватна противовъздушна отбрана западните столици се опасяват, че отдавна планираната контраофанзива срещу руските сили може да се провали.

Неотдавнашните доставки на съветски изтребители МиГ за Украйна са отчасти насочени към смекчаване на заплахата от голямата, но досега ограничено използвана въздушна мощ на Русия. Но Киев отчаяно се нуждае от повече ракети, способни да свалят изтребители, след като използва големи количества, за да противодейства на баражите на безпилотните самолети и ракетите на Москва.

"Противовъздушната отбрана с малък обсег е тема, която се повдига все повече от украинците“, разкрива един от източниците на изданието. "Ако ги използват всичките, това отваря пространство за военновъздушните сили“, предупреди европейският служител.

"Ако Русия получи възможност да навлезе с бомбардировачи, Украйна ще има проблеми“, добавят събеседниците.

Западните разузнавателни данни, споделени между съюзниците в НАТО по-рано тази година, показват, че Русия струпва изтребители и хеликоптери близо до фронтовата линия в Украйна.Това доведе до незабавно увеличаване на помощта за противовъздушна отбрана – в края на февруари САЩ предоставиха нов пакет на Киев на стойност два милиарда долара.

Но длъжностни лица алармират, че продължаващата необходимост от защита срещу руски ракетни и безпилотни атаки систематично е изчерпала запасите на Украйна - предупреждение, подкрепено от изтеклите онлайн документи на американското разузнаване. Предполага се, че Киев може да остане без боеприпаси за пет критични системи за противовъздушната отбрана.

Според документи, прегледани от The Financial Times, САЩ са оценили в края на февруари, че способността на Украйна да защитава своите войски на фронтовата линия ще бъде "напълно намалена“ до 23 май.

"Ако се окаже вярно, че противовъздушната отбрана на Украйна, която разчита до голяма степен на оборудване и боеприпаси по руски модел, изпитва недостиг на боеприпаси, тогава този тип материали не могат да бъдат заменени от Запада лесно или бързо“, обясни сър Ричард Барънс, бивш командващ британските въоръжени сили.

"Това повишава риска точно когато украинската контраофанзива започва, Украйна да не е толкова способна, колкото трябва да бъде, за да поддържа контрол над собственото си небе“, казва той. Това би направило нейните сили "много уязвими“ и, също толкова важно, би позволило на руските военновъздушни сили да "проникнат където пожелаят в Украйна“.