Украйна няма постоянно място на срещата на лидерите на страните от Г-7, но държавният й глава Володимир Зеленски вече се увери, че поставените от него теми ще доминират в дискусиите на годишната среща на формата в Япония този уикенд, отбелязва изданието Politico в статия, в която се съобщава, че Киев е поискал от западните си съюзници между 40 и 50 изтребителя.

Зеленски пристигна в Обединеното кралство неочаквано в понеделник сутринта, след като посети Италия, Германия и Франция като част от дипломатически блиц, целящ да засили военната подкрепа за страната му и - което е изключително важно - да изгради аргумент сред западните съюзници за изпращане на модерни реактивни самолети на Киев.

И тъй като срещата на върха на Г-7 остава само няколко дни, Зеленски говори оптимистично за нова "коалиция от реактивни самолети“ – страни, ангажирани да осигурят на Украйна модерни бойни самолети – след разговори с британския премиер Риши Сунак в резиденцията му в Чекърс.

"Не можем да контролираме небето“, заяви украинският президент пред медиите. "Искаме да създадем тази коалиция и аз съм много положително настроен за нея. Говорихме за това и виждам, че в най-скоро време ще чуете някои, според мен, много важни решения - но трябва да работим още малко върху това“.

Откакто започна войната в Украйна, Киев се опита да убеди съюзниците си да доставят на армията модерни бойни самолети, като F-16 от четвърто поколение, произведени в САЩ, са предпочитаният вариант на украинските военни началници.

Досега Западът не беше склонен да се съгласи на доставки на фона на опасенията за по-нататъшна военна ескалация плюс технически бариери, включително необходимостта от обучение за украинските пилоти.

Обединеното кралство обаче подкрепя Киев публично и Сунак даде ясно да се разбере в понеделник, че ще говори за подкрепата по въздуха както на срещата на върха на Съвета на Европа в Исландия във вторник, така и в последващите разговори със световните лидери на Г-7 този уикенд.

"Замесени са и други държави. Говоря с техните лидери. Ще имам много такива в рамките на тази седмица в международните си ангажименти. Имаме голямо желание да изградим тази коалиция от държави, за да предоставим на Володимир и хората му подкрепата, от която се нуждаят“, увери на свой ред Сунак.

Засега Великобритания ограничава собствената си подкрепа до обучението на украински пилоти, като това лято трябва да стартира схема, целяща да ги обучи да използват самолети по стандартите на НАТО, включително F-16. В понеделник Сунак също така обеща доставката на нов пакет дронове с голям обсег на Украйна през следващите месеци.

Посещението на Зеленски в Лондон бе предшествано от тричасова работна вечеря с френския президент Еманюел Макрон в неделя, фокусирана върху военните изисквания на Украйна преди очакваното контранастъпление срещу руските сили. Според служител на Елисейския дворец искането на Украйна за бойни самолети е било сред обсъжданите теми.

"Що се отнася до изтребителите, едно от притесненията на украинците е как да защитят небето си от атаки с дронове, от удари с хеликоптери, от руски изтребители. Така че е напълно естествено да се говори за всичко и авиацията е част от разговора“, поясни служителят, пожелал анонимност.

Зеленски, изглежда, е имал известен успех. В телевизионно интервю в понеделник вечерта Макрон за първи път обяви стартиране на програма за обучение на украински пилоти на изтребители.

"Няма табу“, увери Макрон. Но френският президент няма планове за действителна доставка на френски изтребители, като настоява, че въпросът засега остава "теоретичен“.

Юрий Сак, съветник на украинския министър на отбраната Олексий Резников, заяви, че Зеленски иска бойните самолети да бъдат начело на дневния ред на срещата на Г-7 в Хирошима и след това отново на годишната среща на върха на НАТО в Литва през юли. Той отбеляза, че украинският президент е получил "уверения“ от западните лидери по време на последната си европейска обиколка, че те ще обсъдят въпроса през следващите дни.

Въпреки че Великобритания, Италия, Франция и Германия не предлагат F-16, Сак твърди, че "те имат важен глас в международната коалиция“ и Украйна би искала те да "насърчат“ съюзници като САЩ и Турция.

Украйна иска общо между 40 и 50 F-16, добави Сак, за да сформира три или четири ескадрили, които да защитават небето й от руските бомбардировки. Киев уверява западните лидери, че нуждата от модерни самолети е станала по-остра след като руските сили започнаха широко използване на управляеми бомби през март, достигайки цели на по-големи разстояния. В момента Украйна не разполага с "нищо, за да спре“ руските самолети, които ги превозват, казва Сак.

"Всички разбират, че темата е назряла за обсъждане. Никой не е казал, че е невъзможно. Ако го сравните с преди три месеца, когато все още се борехме да се снабдим с танкове, днес всички говорят за реактивната коалиция – това е много обещаващ знак. Разбираме, че нашата противовъздушна отбрана няма да бъде пълна без изтребители F-16“, обобщи Сак.