Украйна се надява през юни да подпише споразумение за закупуване на два ядрени реактора от България, за да компенсира загубата на огромната си окупирана от Русия централа с шест реактора в Запорожие, е заявил пред Reuters ръководителят на ядрената компания "Енергоатом".

Новите реактори ще бъдат построени в атомната електроцентрала "Хмелницки" в Западна Украйна и ще бъдат снабдени с оборудване по руски образец, което Киев иска да внесе от България, е заявил в интервю Петро Котин.

Русия получи контрол над Запорожската централа, най-голямата ядрена централа в Европа, след като започна инвазията си в Украйна през февруари 2022 г. Шестте ядрени реактора на Запорожката централа в момента са спрени.

"Преговорите между правителството на Украйна и България продължават... и мисля, че някъде през юни ще имаме резултат от сключването на договори с България за закупуване на това оборудване", е посочил Котин в интервюто, проведено късно в четвъртък (21 март).

"Поставих (задачата) пред нашата строителна организация и Хмелницката централа да бъде готова за инсталиране до юни", е уточнил той, визирайки първия от двата реактора, който ще бъде готов за инсталиране веднага.

Той е категоричен, че ако той бъде доставен навреме и в пълен обем, "Енергоатом" ще има готовност да започне пусково-наладъчните работи по новия реактор след две до три години - период, който е необходим и за производството на турбината за блока. "Енергоатом" води предварителни разговори с General Electric за изграждане на турбината, е допълнил той.

Вторият реактор ще бъде инсталиран по-късно, но Котин не е посочил конкретни срокове.

Той е заявил, че България предварително е определила цената на двата реактора на 600 млн. долара (1, 095 милиарда лева), но че София е склонна да увеличи цената на оборудването, което освен от България може да бъде закупено само от Русия.

"Има постоянно желание от българска страна да постигне по-големи ползи за себе си от тези 600 млн. долара и колкото повече време минава, толкова по-високи цени изказват, но ние все още сме фокусирани върху цената от 600 млн. долара", е посочил Котин.

Той е посочил, че "Енергоатом" възнамерява да построи още два реактора в Хмелницки на базата на американския реактор AP-1000 и че компанията ще започне да излива бетон за двата нови блока в началото на април.

"Русия няма да пусне в експлоатация АЕЦ "Запорожие"

След загубата на Запорожие Украйна разчита на ядрена енергия от три действащи централи в страната с общо девет реактора, включително два реактора, които в момента работят в централата в Хмелницки.

"Те (Русия) все още твърдят, че ще рестартират централата, но технически не могат да я пуснат, защото няма електропроводи, вода и персонал", е посочил Котин и е добавил, че Москва не иска да признае това на политическо ниво.

На бойното поле обаче самите украински войски са в застой, след като миналата година се опитаха да проведат контраофанзива, която се оказа неспособна да пробие руските отбранителни линии в Запорожка област.

Котин е заявил, че "Енергоатом", който е запазил персонала, управлявал АЕЦ "Запорожие", ще бъде готов да рестартира централата след нейното "деокупиране" и че вече е обучил специални екипи за това.

След взривяването на язовир "Каховка" централата загуби постоянния приток на вода от река Днепър, необходима за енергоблоковете, и засега централата разполага само с малък запас в езеро в близост до съоръжението.

Котин е категоричен, че при сегашните условия само един реактор може да работи не повече от един месец, след което трябва да бъде изключен поради липса на вода за охладителната му система.

Той е отбелязал, че за да се рестартира централата, трябва или да се възстанови разрушеният язовир "Каховка", или да се изградят помпи, които да доставят вода от Днепър.

"(Това отнема) някъде около две години, но това е за основните скъпоструващи мерки. През това време ще бъде възможно да се проверят всички системи и ако няма саботаж, всички останали системи ще бъдат готови за пускане в експлоатация."

Котин е заявил, че Украйна не се е отказала от плановете си един ден да рестартира Запорожската електроцентрала и че за разлика от Русия ще може и ще знае как да я пусне отново в експлоатация.