Украйна ще участва в съвместната кандидатура на Испания и Португалия за домакинство на Световното първенство по футбол през 2030 г. Това съобщава британският вестник The Times.

Съобщава се, че партньорството трябва да бъде официално обявено от лидерите на футболните федерации на Испания и Португалия в сряда по време на пресконференция в централата на УЕФА. Предвижда се Украйна да бъде домакин на няколко мача от груповата фаза.

През юни 2022 г. Испания и Португалия официално се кандидатираха за домакинство на Световното първенство през 2030 г. Съвместни кандидатури подадоха също Аржентина, Уругвай, Парагвай и Чили; Египет, Гърция и Саудитска Арабия. Друга страна, претендираща за домакинство на турнира, е Мароко.

Испания вече беше домакин на световното първенство в страната си през 1982 г. Португалия през 2004 г. беше домакин на мачовете от Европейското първенство. Испания и Португалия подадоха обща кандидатура за домакинство на Световното първенство по футбол през 2018 г., което се проведе в Русия.

Световното първенство през 2022 г. ще се проведе в Катар, а Световното първенство през 2026 г. ще бъде прието от САЩ, Канада и Мексико.