Украинските власти биха искали да получат 24 бойни самолета от своите международни съюзници като част от първата фаза на новата военна помощ. Това съобщава испанският вестник El País, позовавайки се на официалния представител на командването на Военновъздушните сили на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Юрий Игнат.

Отбелязва се, че Киев би искал да получи самолети F-16. Както уточнява изданието, доставките на почти всички видове оръжия от западните страни са изисквали дълги предварителни преговори. Досега Украйна не е получавала нито бойни самолети, нито ракети с голям обсег от страните от НАТО. Срокът за обучение на пилотите на бойни самолети е най-малко шест месеца. Инженерите, които поддържат тези машини, също трябва да отделят половин година за подготовка. Това означава, че американски изтребители не могат да бъдат разположени в Украйна до последните месеци на 2023 г.

Според Игнат освен F-16, Киев обмисля и други варианти, по-специално френските самолети Rafale и шведските Gripen. Украинските власти на този етап нямат средства за закупуване на Rafale. Вестникът обръща внимание и на високата цена на летателен час на френските самолети, както и цената на западните самолети.

Освен това Украйна също трябва да изгради сигурна мрежа от летища. Базираният във Великобритания Обединен кралски институт за изследване на сигурността и отбраната е скептичен относно реализирането на плановете в условията въоръжен конфликт. На свой ред Игнат увери, че властите вече изграждат тайни бази, а цивилните летища засега са затворени за търговски полети. Президентът на Украйна Володимир Зеленски, след решението на западните страни да изпратят танкове на Киев, също призова за модерни бойни самолети. Украинският външен министър Дмитрий Кулеба увери, че някои европейски колеги са се заели с въпроса за предоставянето на Киев на изтребители F-16.