Украйна е готова да продължи да изнася зърно през Черно море като част от "план Б" без руска подкрепа, ако Москва "дръпне шалтера" на текущата сделка за износ на зърно и тя се разпадне. Това е заявил министърът на земеделието на Украйна Микола Солски в интервю за Reuters.

ООН и Турция посредничиха в Черноморската инициатива за зърно между Москва и Киев през юли миналата година, за да помогнат за справяне с глобалната хранителна криза, влошена от нахлуването на Русия през февруари 2022 г. в Украйна, водещ световен износител на зърно.

Министърът на земеделието Микола Солски е заявил пред британската агенция, че Русия вече е блокирала използването на главното украинско черноморско пристанище Пивдений въпреки сделката и позволява само на един кораб на ден да доставя украински стоки до определени страни.

Русия заяви, че ще пропусне повече кораби, ако всички страни по сделката за зърно се съгласят да деблокират транзита на руски амоняк по тръбопровод през украинска територия до Пивденный..

"Последните действия, които се извършиха там вчера, завчера, днес, говорят повече за това, че всъщност само юридически изглежда, че този коридор работи, но в действителност нищо особено не се случва там“, е заявил Солски.

"Така не работи и тогава ще бъдем готови за план Б, който зависи от нас, зависи от ООН. Не мисля, че ще стоим настрана, ако продължава така в близко бъдеще."

Той е предложил правителството му да даде застрахователни гаранции за компаниите да продължат да доставят без участието на Русия в нова сделка.

"План Б... изключва четвъртата страна (Русия) в тези отношения“, е подчертал той.

Солски е допълнил, че правителството вече е създало специален застрахователен фонд от около 547 милиона долара (992.49 милиона лева) за компании, чиито кораби ще дойдат в украинските черноморски пристанища съгласно новото споразумение.

"Ако бъдем напълно блокирани, което почти се случи (всъщност), тогава превозвачите могат да преминат (през) този коридор с гарантирана застраховка от нашето правителство“, е заявил Солски.

Той е допълнил, че собствениците на кораби могат да имат "достатъчно силно“ доверие, че украинската армия и нейната противовъздушна отбрана "могат да си свършат работата“.

Солски е заявил, че Украйна все още се надява настоящата черноморска зърнена инициатива да проработи въпреки настоящите трудности, докато всеки нов вариант ще изисква ново споразумение или формат.

"Тъй като от юридическа гледна точка първият формат работи и ние имаме надежда за него, ще се опитаме да го накараме да работи и вече, ако нямаме какво да губим, тогава очевидно ще обсъдим детайлите на план "Б“, е споделил Солски.

Говорител на ООН заяви, че Русия е информирала длъжностни лица, наблюдаващи инициативата, че Москва ще ограничи регистрациите до пристанището на Пивденный, докато всички страни не се съгласят да деблокират транзита на руски амоняк.