Украйна и западните й съюзници планират провеждането на глобална среща на върха за съгласуването на план за мир. На събитието, организирано с подкрепата на държавния глава на Франция Еманюел Макрон, са поканени страни като Индия и Китай, но не и Русия, отбелязват в редакцията на американския вестник The Wall Street Journal.

По думите на ръководителя на администрацията на украинския президент Андрий Йермак, срещата ще се състои малко след форума на върха на НАТО във Вилнюс през юли, като основната цел на провеждането й е да бъде събрана подкрепа за т.нар. формулата за мир на Володимир Зеленски.

Според WSJ идеята за провеждането на събитието е изложена, след като украинският президент е помоли Макрон да му съдейства в контактите с лидерите на трети страни, включително китайския президент Си Дзинпин. Френският президент е предложил срещата да се проведе в Париж, въпреки че Швеция и Дания също са изразили желание да бъдат домакини на срещата.

Въпреки че участието на Си е съмнително, източници на редакцията твърдят, че европейските дипломати трябва да убедят редица лидери да участват в срещата, в т.ч. тези на Индия, Бразилия и Саудитска Арабия. Идеята е обсъдена на неотдавнашната среща на Г-7 в Хирошима с лидерите на Индонезия, Индия и Бразилия. Киев също полага усилия сред страните, които са по-благосклонни към Москва, опитвайки се да адаптира мирния план от 10 точки на Зеленски към "чувствителността“ им.

"Нуждаем се от единен план за отговорен цивилизован свят, който наистина иска да живее в мир“, коментира Йермак пред WSJ. В същото време той изключи териториални отстъпки и преки преговори с Москва, докато руски войници остават на украинска земя.