САЩ и Украйна пуснаха свой собствен "зърнен коридор“ в Черно море край бреговете на България и Румъния и през Босфора. В момента по него най-малко шест кораба се движат в посока на различни пристанища в Средиземно море, от Хайфа до Александрия, съдейки по данни на службата Marine Traffic, пише Telegram каналът "Рибар“.

И вниманието на разузнаването на ВВС на САЩ и ВВС на НАТО е изцяло приковано към контрола на този коридор. Един P-8A, три MQ-9A Reaper и един E-3A AWACS патрулират постоянно над устието на река Дунав и крайбрежието на Румъния и България.

Това без да се вземат предвид RQ-4B и RQ-4D, които през целия ден наблюдават ситуацията край бреговете на Краснодарския край, очевидно наблюдавайки дейността на Черноморския флот и пожара в пристанището на Новоросийск.

Според изданието, новият маршрут по примера на Joseph Schulte е изцяло работещ. Корабите плават покрай териториалните води и в случай на приближаване на руския флот могат лесно да влязат в пристанищата Констанца, Варна и Бургас, без особено да се притесняват от евентуална проверка.

"Рибар“ пише, че Русия може да се опита да пресече маршрута, но възможностите на нейните ВМС са силно ограничени по няколко обективни причини - от груби грешки в изграждането на флота в предвоенния период до нерационалното използване на силите и средствата. Той посочва сред проблемите и "организацията“.

В същото време свободното движение на кораби до Украйна и обратно създава допълнителни заплахи за руските пристанища и кораби. Особено като се има предвид, че разузнаването на НАТО работи без прекъсване, а ВСУ "усилено се подготвят за атаки, които искат да съвпаднат с Деня на независимостта от СССР на 24 август“.