Руските и украинските сили са въвлечени в тежки боеве около два града в източния регион на Донбас в Украйна, докато Киев бе ударен от руски дронове рано в понеделник, пише Reuters.

През почивните дни се водиха интензивни боеве в индустриалните Донецка и Луганска област, както и в Херсонска област на юг. Те представляват три от четирите региона, които Русия обяви, че е анексирала миналия месец след провеждането на така наречените референдуми – гласувания, които бяха осъдени от Киев и западните правителства като незаконни и принудителни.

"Ключовите горещи точки в Донбас са Соледар и Бахмут“, заяви украинският президент Володимир Зеленски в нощното си обръщение в неделя. "Там се водят много тежки битки“.

Бахмут е цел на руските сили в бавното им придвижване през региона, след като превзеха индустриалните градове Лисичанск и Северодонецк през юни и юли. Соледар е точно на север от Бахмут.

Министерството на отбраната на Русия съобщи в неделя, че неговите сили са отблъснали усилията на украинските войски да настъпят в областите Донецк, Херсон и Николаев. Руските власти също заявиха, че продължава въздушните удари по военни и енергийни цели в Украйна.

Далеч от фронтовата линия, столицата на Украйна Киев беше атакувана в понеделник от т. нар. камикадзе безпилотни самолети, написа Андрей Ермак, ръководител на президентския щаб, в Телеграм.

Кметът на Киев Виталий Кличко каза в Telegram, че няколко експлозии са разтърсили централния район Шевченковски на Киев, като свидетел на Reuters съобщава за три експлозии.

Същият район беше засегнат от експлозии преди седмица, когато Русия нареди най-голямата въздушна офанзива срещу украински градове като отмъщение за взривa на мостa, свързващ континентална Русия с Крим - полуостровът, който Русия анексира от Украйна през 2014 г.

Украинският военен анализатор Олег Жданов предположи, че най-тежките боеве се водят северно от Бахмут, като твърди, че украинските сили са отблъснали руския напредък към градовете Торское и Спорное през последните 24 часа.

Ръководителят на подкрепяната от Русия администрация в региона на Донецк съобщи в неделя, че украинският обстрел е повредил административната сграда в регионалната столица.

"Беше пряко попадение, сградата е сериозно повредена. Цяло чудо е, че никой не е загинал“, каза Алексей Кулемзин, оглеждайки останките, добавяйки, че всички градски служби все още работят.

"Рибар“, проруски военен канал в Телеграм, съобщава, че украинските сили отново са обстрелвали югозападния град Белгород, близо до Украйна.

Противовъздушните сили са прехванали повечето атаки, но е имало две експлозии близо до летището. Трима души са ранени, се казва в съобщението.