Украйна и Полша ще произвеждат съвместно танкови снаряди със 125-милиметров калибър, предава РБК-Украйна, като уточнява, че съответното споразумение е подписано на 5 април.

"Вчера, по време на официалното посещение на президента на Украйна в Полша, съответният меморандум бе подписан от главния изпълнителен директор на украинския държавен холдинг и ръководството на полския производител“, обяви министърът на стратегическата промишленост на Украйна Александър Камишин в Telegram.

Камишин добави, че Министерството на стратегическата промишленост ще се съсредоточи върху увеличаване на производството на боеприпаси за украинската армия. Снарядите ще се произвеждат както от украински заводи, така и от чуждестранни компании.

125-милиметровите снаряди са необходими за танкове от съветски тип, които Украйна има на въоръжение и които ВСУ са получили от партньори. Също така, такива боеприпаси са необходими за полските машини PT-91 Twardy, които са модернизирана версия на съветския Т-72М.

По-рано "Укроборонпром" съобщи, че Украйна е започнала производството на 125-милиметрови снаряди за танково оръдие.

Освен това Украйна, съвместно с една от страните от НАТО, произвежда 122-милиметрови артилерийски снаряди. Първата партида боеприпаси вече е изпратена на фронта.