Концернът "Укроборонпром" и агенция към Министерството на отбраната на Чехия подписаха споразумение за създаване на отбранителен клъстер за производство на военна техника и боеприпаси, както и поддръжка и ремонт на оръжие и оборудване. Това съобщиха в четвъртък от пресслужбата на украинския концерн.

"На 9 ноември държавният концерн "Укроборонпром“ и Междуправителствената агенция за сътрудничество в областта на отбраната (AMOS) към Министерството на отбраната на Чешката република подписаха споразумение за създаване на съвместен отбранителен клъстер“, се казва в съобщението, публикувано в канала на концерна Telegram. "Създаването на отбранителен клъстер включва производство на военна техника, увеличаване на производството на боеприпаси от различен калибър (както в съществуващи съоръжения, така и в новосъздадени съоръжения на безопасни места), развитие на сервизни центрове за поддръжка и ремонт на оръжия и военно оборудване, както и сътрудничество в областта на високите технологии, по-специално създаването на съвместни изследователски центрове ".

В изпълнението на тези планове те планират да привлекат "водещи украински и чешки отбранителни предприятия, както и международни финансови донори".

Уточнява се, че споразумението за създаването на клъстера е подписано в съответствие с договореностите, постигнати миналата седмица от украинския президент Володимир Зеленски и чешкия премиер Петр Фиала.

Превод и редакция: Рени ТОМОВИЧ