Президентът на Украйна Володимир Зеленски и албанският премиер Еди Рама подписаха Договор за приятелство и сътрудничество между двете страни, съобщава "Украинска правда“.

Според украинския президент този документ ще допринесе за развитието на сътрудничеството между двете страни и укрепването на позициите на Украйна на Балканите.

На срещата в Тирана страните обсъдиха и отбранителните нужди на Украйна и възможността за съвместно производство на оръжия.

"От първите дни на пълномащабното нахлуване Албания подкрепи Украйна, нашата борба за свобода и териториална цялост... Благодарности на правителството и народа на Албания, ние никога няма да забравим топлото отношение на вашето общество към украинци!“, написа Зеленски в канала си в Telegram.

Според споразумението Украйна и Албания ще развиват взаимноизгодно сътрудничество в областта на търговията, икономиката, науката и технологиите, културата, образованието, здравеопазването, медиите, туризма и спорта.

Те ще си сътрудничат и в областта на опазването на околната среда, използването на екологични технологии и рационалното използване на природните ресурси. Очаква се и установяване на търговски контакти между публични и частни предприятия и организации на двете държави.

Украйна и Албания ще осигурят разширяване на контактите между гражданите и държавните и неправителствени организации, профсъюзи, образователни и културни институции, младежки и спортни организации на двете държави.

Страните ще си сътрудничат и в борбата срещу организираната престъпност, тероризма, наркотрафика, трафика на хора и контрабандата от всякакъв вид.