Използваните от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) дронове имат ниска ефективност. Това съобщи Foreign Policy с позоваване на представител на НАТО.Но въпреки това евтините самоделни дронове се изплащат многократно, когато успеят да унищожат руски танкове.

Изданието пише, че FPV дроновете са оборудвани с евтини камери, което затруднява прицелването през нощта или при облачно време и често носят самоделни боеприпаси, които понякога експлодират по време на полет или изобщо не сработват.

Анализатори, интервюирани от Foreign Policy, казват, че атаките с FPV дронове срещу руски танкове са имали смесени резултати.

Роб Лий, старши сътрудник в програмата за Евразия на Института за външна политика, твърди, че общата точност на FPV дронове е под 50%, а в някои случаи са необходими 10 или повече дрона, за да унищожи танк.

В същото време, отбелязва Лий, Русия изпитва недостиг на бронирани машини и танкове, така че ако сегашната динамика на бойното поле продължи, Москва може да загуби численото си предимство в танковете и да затрудни за себе си провеждането на настъпателни операции в бъдеще.

"Проблемът е, че Русия получава много жива сила“, подчертава анализаторът.