Съветник на украинския президент Володимир Зеленски твърди, че през последните дни армията е взела толкова много руски пленници, че вече няма място за настаняването им, съобщава Sky News.

Информацията, предоставена от украинските власти, показва, че в резултат на контраофанзивата през последните дни армията е отвоювала около 6 000 кв. км от окупираната от Русия територия на Украйна. Украинците твърдят, че хиляди руски военнослужещи също са паднали в плен.

Говорител на украинското военно разузнаване заяви, че руските войници масово се предават, защото "разбират безнадеждността на положението си", а съветник на президента Зеленски заяви, че военнопленниците са толкова много, че страната няма повече място, където да ги настани.

Твърденията на украинците изглежда се подкрепят от Института за изследване на войната (ISW) - базирана в САЩ група, която извършва изследвания и анализи в областта на отбраната и външните работи. В него се казва, че нападението в Харковска област "е поставило руските сили в затруднено положение и е сринало руската ос в Северен Донбас".

"Руските сили не извършват контролирано изтегляне и бързат да избягат от югоизточната част на Харковска област, за да се спасят от обкръжението около Изюм", казват експертите на ISW. Украинските военни съобщават, че само за 24 часа са освободили повече от 20 населени места.