Украйна е разменила един от свещениците на УПЦ (Украинска православна църква) за 28 военни. Това заяви ръководителя на Службата за сигурност на Украйна Василий Малюк в интервю за Интерфакс.

"Общо съдилищата вече са издали 7 присъди срещу отделни духовници, които са застанали на страната на врага. Двама от тях бяха разменени за наши пленени герои. И искам да подчертая, че врагът високо цени своите агенти в раса– да, един такъв беше разменен за 28 украински военнослужещи".

Президентът Володимир Зеленски изпълни решението на Съвета за национална сигурност и отбрана да забрани дейността в Украйна на религиозни организации, свързани с центрове на влияние в Русия. На 27 декември 2022 г. Конституционният съд на Украйна  призна за конституционен закона, който задължава УП-МП да промени името си така, че да не показва, че църквата принадлежи на Русия.

На 22 януари 2023 г. президентът Володимир Зеленски изпълни решението на Съвета за национална сигурност и отбрана за санкции срещу 22 руснаци, които под прикритието на духовността подкрепят политиката на терор и геноцид на Кремъл.

Премиерът на Украйна Денис Шмигал възложи на Държавната служба за етнополитика и свобода да разработи петиция, призоваваща да не се забранява УПЦ-МП.

"Като се има предвид, че въпросите, повдигнати в петицията, са от сложен характер, Държавната служба за етнополитика и свобода на съвестта получи указания да ги разгледа и да информира автора на петицията и Кабинета на министрите на Украйна за резултатите“, заяви Шмигал.

УПЦ смени иметоси и е самоуправляваща се църква в рамките на Московската патриаршия, нейният специален статут е отразен в Устава на Руската православна църква и в Устава на УПЦ. Съборът, който се проведе на 27 май в Киев, обяви, че са приети "допълнения и промени в устава за управлението на УПЦ, показващи пълна самостоятелност и независимост“.