Украинските сили са атакували окупирания от Русия град Балаклея в района на Харков, съобщи високопоставен промосковски сепаратистки служител, докато украинските официални лица не говорят подробно за това как протича контраофанзивата, пише Reuters.

Губернаторът на Луганска област Сергей Гайдай заяви пред украинската телевизия, без да посочва локации, че "се провежда контраатака и... нашите сили се радват на известен успех. Нека оставим това дотук“.

Президентски съветник по-рано написа в Туитър, че ще има "страхотни новини“ от държавния глава относно операцията в североизточния район на Харков.

Във вечерното си обръщение обаче президентът Володимир Зеленски спомена бегло операциите в района на Харков, но каза, че пет руски крилати ракети са били свалени във вторник, повечето от които на юг.

Reuters не е успял да провери независимо коментарите на украинските официални лица и няма отговор от Русия.

Но служител на т.нар. Донецка народна република във вторник даде необичайно откровен разказ за боевете в Балаклея, източен град с 27 000 души, който се намира между Харков и контролирания от Русия Изюм. Градът е основен железопътен възел, използван от Москва за снабдяване на руската военна групировка в района.

"Днес украинските въоръжени сили, след продължителна артилерийска подготовка... започнаха атака срещу Балаклея...“, заяви Даниил Безсонов в Telegram, добавяйки, че ако градът бъде загубен, руските сили в Изюм ще станат уязвими на северозападния си фланг:

"Украинските въоръжени сили съсредоточиха масиран огън по мобилните групи на Донецката народна република, които заеха отбранителни позиции в близките гори. В този момент Балаклея е в оперативно обкръжение и в обсега на украинската артилерия. Всички подходи са отрязани“.

Няколко публикации в социалните мрежи от военни блогъри и свидетели също съобщават за боеве около Балаклия.

Вадим Крохмал, член на градския съвет на Купянск, град източно от Харков, който беше окупиран през последните пет месеца, публикува видео онлайн, призовавайки жителите да не участват в референдум за присъединяване към Русия, който окупационните сили могат да организират.

"Съвсем скоро украинските въоръжени сили ще освободят Купянск. Ние знаем това, ние сме сигурни в това“, каза Вадим, като посъветва хората да се запасят с храна и да зареждат източници на енергия.