Въоръжените сили на Украйна са получили оръжия и боеприпаси за предстоящата контраофанзива на стойност над 30 милиарда евро – повече, отколкото всяка една страна от НАТО, с изключение на САЩ, харчи годишно за отбрана, отбелязва Bloomberg. При това агенцията отбелязва, че все още не е ясно дали отпуснатите средства ще бъдат достатъчни.

За да успее в контранастъплението, Украйна ще трябва да проведе сложна т.нар. комбинирана операция без превъзходство във въздуха. Отбелязва се, че малко военни в света имат необходимата подготовка за подобно начинание.

Това означава координиране на пехота, бронирани машини, сапьори и противовъздушна отбрана, за да се увеличи максимално въздействието на повече от 200 танка, 300 бойни машини на пехотата и други оръжия, които Украйна е получила от декември миналата година насам.

В същото време украинските командири се опитаха да смекчат очакванията и многократно призоваха за увеличаване на броя на оръжията от Запада, включително за противовъздушна отбрана и ракети с голям обсег.

Военни анализатори смятат, че успехът на ВСУ ще зависи от фактори, които надхвърлят оръжията и включват обучение, разузнаване и способност за противодействие на руската авиация, която превъзхожда украинските ВВС.

Отбелязва се също, че ако Украйна успее да постигне само незначителни успехи, това може да доведе до нова задънена улица и засилен натиск върху Киев да се откаже окупираната територия като част от споразумението за прекратяване на огъня.