Украйна е получила над 23 милиарда долара чуждестранна финансова помощ от началото на руската военна интервенция в страната в края на февруари. Това съобщи в петък украинският премиер Денис Шмигал в своя Телеграм.

"След началото на широкомащабна война Украйна получи повече от 23 милиарда долара международна финансова помощ. От тях 4,8 милиарда долара от Европейския съюз и 8,5 милиарда долара от САЩ", заяви той на правителствено заседание.

Шмигал отбеляза още, че през 2023 г. украинските власти очакват пакет от финансова помощ от ЕС в размер на €18 млрд. Според него това ще покрие бюджетния дефицит от гледна точка на необходимите невоенни разходи. Ръководителят на кабинета отбеляза, че страната му също очаква одобрение от Конгреса на САЩ за отпускането й през следващата година на финансова помощ в размер на 37,7 млрд. долара.

Той добави, че друг източник на финансиране на държавните разходи ще бъде нова програма за сътрудничество с Международния валутен фонд и украинските власти работят, за да започнат да я прилагат още през следващата година.