Международната помощ, получена от бюджета на Украйна от 24 февруари, възлиза на 20,4 милиарда долара и надвишава с поне 10% всички приходи от данъци и такси в страната. Това съобщи в четвъртък депутатът от Радата Ярослав Железняк.

"Що се отнася до международната подкрепа за нашия бюджет: към момента (от 24 февруари до 27 октомври) тя възлиза на 752,3 милиарда гривни (около 20,4 милиарда долара)“, написа той в своя канал в Телеграм.

"Това вече е поне с 10% повече от всички постъпления от данъци и такси. Два пъти повече, отколкото бюджетът ни е финансиран от Националната банка на Украйна. 4,5 пъти повече от привлечените средства чрез военни облигации“, каза депутатът.

В същото време във вторник украинският президент Володимир Зеленски, говорейки чрез видеовръзка на конференция в Берлин, каза, че Киев все още не е получил нито цент от Запада за възстановяване на страната. Той също така иска Западът да покрие бюджетния дефицит на Украйна от 38 милиарда долара през 2023 г.

В края на май ръководителят на Министерството на финансите на Украйна Сергей Марченко съобщи, че само една трета от приходната част на украинския бюджет се формира от вътрешни източници, останалите две трети - от чуждестранни безвъзмездни средства и заеми. Според премиера Денис Шмигал бюджетният дефицит е 5 милиарда долара на месец. Въпреки това през юли Олег Устенко, икономически съветник на президента на Украйна, посочи, че Украйна се нуждае от 9 милиарда на месец, за да финансира бюджетния дефицит.Според неговите оценки дефицитът на държавния бюджет на Украйна до края на 2022 г. може да достигне 50 милиарда.