Военното ръководство на Украйна е планирало нападение над Москва около първата годишнина от войната, съобщава американският вестник The Washington Post, като се позовава на изтеклите в интернет пространството секретни документи на Пентагона.

Началникът на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирило Буданов е инструктирал един от своите офицери "да се подготви за масови удари на 24 февруари … с всичко, което имаме“, според секретен доклад. Длъжностни лица дори са разглеждали възможността за удари срещу руския черноморския пристанищен град Новоросийск - до голяма степен символична операция, която въпреки това е щяла да демонстрира способността на Украйна да удря дълбоко във вражеската територия.

Служители на Вашингтон тайно са наблюдавали плановете на украинците. Белият дом отдавна изразява опасения, че евентуална украинска атака в Русия може да провокира агресивен отговор от страна на Кремъл.

На 22 февруари, два дни преди годишнината, ЦРУ е разпространил нов секретен доклад: ВСУ "се съгласи, по искане на Вашингтон, да отложи ударите“ срещу Москва. Документите не обясняват точно кой се е намесил и защо украинците са се съгласили да се откажат от плановете си.

Изданието подчертава, че на САЩ неведнъж им се е налагало да "озаптяват“ украинците. И въпреки това мистериозни експлозии и удари с дронове продължават да се случват в Русия. Украинските служители често проявяват сдържаност относно инцидентите, намеквайки, че са отговорни, без директно да поемат отговорност.

На 13 февруари, деня, в който в един от секретните документи се казва, Буданов е инструктирал офицерите си да бъдат готови за операция, вероятно насочена към Новоросийск, САЩ призоваха гражданите си в Русия да напуснат незабавно пределите й.

Буданов не коментира статията на изданието. Американски официални представители също отказаха да говорят за планираните украински удари навръх годишнината от началото на войната.