Съюзниците са обещали да увеличат пратките на системи за ПВО за Украйна, което значително ще повиши защитата на небето на страната. Но какви ще са тези системи – партньорите ще обявят сами. Това съобщи министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников, цитиран от РБК-Украйна.

"Партньорите се ангажираха да увеличат броя на системите за противовъздушна отбрана – от онези, които вече имаме, но те ще бъдат повече, заедно с ракетите. От уважение към партньорите не назовавам кои, защото те искат да го кажат сами. Мога да заявя, че това значително ще повиши нивото на защита на нашето небе", заяви Резников.

По думите му, вече е имало разговори със съюзници относно онези системи, които не работят в Украйна, но украинците се учат да работят с тях, така че "техническите решения са в процес на финализиране“.

"Може би преди 24 февруари партньорите ще направят определени съобщения“, разкри Резников.

Наскоро в Германия обявиха предстоящото ускоряване на обучението на украинци на Patriot.

Италия потвърди намерението си да прехвърли системи за ПВО SAMP-T на Украйна заедно с Франция. Военните вече са заминали на обучение и трябва да се върнат в Украйна заедно със системите за ПВО.