Украйна прибягна до хитър метод за проследяване на приближаващи се дронове и ракети. Това става с помощта на мрежа от хиляди мобилни телефони в цялата страна.

The Telegraph пише, че генерал Джеймс Хекър, началник на военновъздушните сили на САЩ в Европа, описва най-простите акустични сензори като мрежа от хиляди мобилни телефони, прикрепени към 3-метрови стълбове.

Националната мрежа за командване и контрол на противовъздушната отбрана на Киев, известна като "Вираж“, разчита на най-малко 40 отделни типа сензорни мрежи за откриване, проследяване и идентифициране на въздушни заплахи. Акустичните сензори събират необичайни звуци от околната среда и след това използват изкуствен интелект, за да определят дали аномалиите са наближаващи дронове камикадзе или ракети.

Д-р Томас Уитингтън, експерт по противовъздушна отбрана в Кралския институт на обединените служби, казва: "Интересно е, че тази технология се завръща, защото преди изобретяването на радара през 20-те и 30-те години на миналия век тя е била много използвана. Историята, в известен смисъл, се повтаря, но с адаптиране към технологичната ера, която имаме днес“.

Най-простият сензор, направен от неправителствена организация, наречена Skyfortress, е разположен в райони близо до фронтовите линии в Украйна. Състои се от смартфон с операционна система Android, поставен в кутия с други налични в търговската мрежа технологии.

Мобилните телефони са винаги включени и записват информация за откриване на приближаващи въздушни цели и използват локални мобилни телефонни мрежи за предаване на информация към централизирана система.

Когато Украйна наскоро беше атакувана от 84 безпилотни самолета-камикадзе, такива акустични системи бяха използвани, за да предоставят на наземните екипажи информация за техните траектории.

Според генерал Хекер мобилните огневи екипи са успели да прихванат най-малко 80 дрона след получаване на тази информация. Според него страните от НАТО сега също проучват възможността да използват това оборудване за укрепване на собствените си мрежи за противовъздушна отбрана.