Главата на Англиканската църква, Архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби, който по-рано обяви, че няма да благослови еднополовите бракове, твърди, че е бил заплашен с действия от страна на парламента, за да приеме съюзите между хората от ЛГБТ+ общността, пише The Telegraph.

Общият синод на англиканската църква по-рано реши да благослови еднополовите двойки. В същото време Църквата реши да не променя съществуващата доктрина, според която бракът може да бъде сключен само между мъж и жена.

Според Уелби, говорейки на 18-ата пленарна среща на глобалния Англикански консултативен съвет в Гана, той два пъти е бил привикан в Уестминстър и заплашван с действия за налагане на еднополовите бракове. Той добави още, че решението да се благословят еднополовите бракове може да доведе до сериозен разкол както в англиканската църква, така и в цялата Англиканска общност.

Според Уелби бъдещето на Англиканската общност не трябва да бъде "диктувано от хората, налагано чрез изнудване и подкупи, както някои искат да направят".

Според изданието главата на Англиканската църква е провел среща с членове на парламента миналия месец, по време на която е казал, че би било по-добре Църквата да загуби привилегиите си, отколкото да се изправи пред глобално разделение по въпроса за еднополовите бракове.

По-рано лидерът на Камарата на общините Пени Мордаунт заяви, че Англиканската църква трябва да подкрепи решението за еднополовите бракове във Великобритания.