Черноморската инициатива за износ на зърно от пристанищата в Украйна е удължена със срок от 60 дни, предават световните медии.

Информацията бе потвърдена пред ТАСС от заместник-външният министър на Руската федерация Александър Грушко.

"Нашият заместник-министър [на външни работи Сергей Вершинин], който ръководи тази сделка, направи изявление вчера. Действително сделката бе удължена, бе договорено тя да бъде удължена с 60 дни. Нейният пакетен характер бе препотвърден“, заяви Грушко.

По думите му Москва упорито ще се стреми да гарантира изпълнението на задълженията, дадени на Русия "по отношение на реализацията на втората точка, а това е премахването на всички санкции – преки и косвени – за доставките на селскостопанска продукция от Руската федерация към международните глобални пазари... Говорим не само за самата възможност за транспортиране, достъп на нашите кораби до чужди пристанища, [но също] за застраховане, както и за необходимостта от решаване на въпроси, пряко свързани с производството и отглеждането на зърно в нашата страна. Става въпрос и за доставката на подходящи технологии, резервни части, различни селскостопански машини и т.нар.", подчерта дипломатът.

Заместник-министърът на външните работи на Руската федерация отбеляза още, че зърнената сделка ще бъде удължена при условията, определени по-рано. "Още веднъж подчертавам, че основното за нас е пълното изпълнение на тези обещания, задълженията, които бяха поети (относно износа на руски продукти – бел. ред.). В този смисъл нищо не се променя за нас“, увери Грушко.

Дипломатът добави, че процесът на премахване на ограниченията за износ на селскостопанска продукция от Руската федерация върви, но бавно.

"Още веднъж подчертавам, че процесът върви, но много бавно. До момента в пристанищата на редица държави има наши торове, които сме готови да доставяме безплатно на най-бедните страни. Създават се изкуствени пречки и забавяния“.

На свой ред британският телевизионен канал Sky News цитира представител на ООН, който съобщи, че официалните преговори с Русия са приключили, но продължават с "всички останали страни“. По думите му представителите на Москва са се опитали да намалят срока на споразумението, което в крайна сметка ще бъде удължено с 60 дни – както настояваше Русия. Украйна предложи сделката да остане в сила още 120 дни.