Ръководителят на отдела за киберсигурност на Службата за сигурност на Украйна Иля Витюк заяви в интервю пред Укринформ, че атаката срещу военните от 128-а отделна десантно-щурмова Закарпатска бригада на Въоръжените сили на Украйна на 3 ноември 2023 г. в Запорожка област може да е причинена от руски хакери, хакнали месинджърите на един от бойците.

Според него една от киберзаплахите за въоръжените сили на Украйна е изпращането на фишинг съобщения за хакване на месинджърите на конкретни военнослужещи. Изпратени са от хакерската група "Армагедон".

"Такива съобщения идват в хиляди. Когато успеят да "хакнат" устройство, врагът получава достъп до месинджъри и компютри чрез имейл. Това често води до трагични последици. По време на разследването на една от атаките, когато 30 наши военнослужещи бяха убити, установихме, че едно от устройствата, на които работеше месинджърът Signal, получи съобщение за конкретната дата и място на строя на военния персонал, където впоследствие падна ракетата“, казва Витюк.

Той отбеляза, че сега това е една от основните версии, че ударът е станал възможен именно поради техническо проникване.

"Този ​​случай ясно показва колко опасно е използването на киберсредства във военни операции“, подчерта представителят на СБУ.

На 3 ноември на Запорожкото направление руснаците нанесоха ракетен удар с "Искандер" по личния състав на 128-ма отделна планинско-щурмова бригада. Те  са се събирали в двор на къща, за да се наредят за награди в чест на Деня на ракетните войски и артилерията. Официално точният брой на загиналите и ранените военни не е обявен.