Международен екип от изследователи за първи път откри скреж по върховете на вулкани на планетата Марс, съобщава Voice of America (VOA).

Съответната находка е уловена в кадри от космическия кораб Trace Gas Orbiter на Европейската космическа агенци.

Отбелязва се, че скрежът е забелязан върху вулканите на платото Тарсис, което е широко почти 5000 километра, близо до екватора на Червената планета.

"Мислехме, че скреж не може да се образува около екватора на Марс, защото комбинацията от слънчева светлина и тънка атмосфера поддържа сравнително високи температури както на повърхността, така и на върха на планината – за разлика от това, което виждаме на Земята“, обяснява Адомас Валантинас, докторант в Университета в Берн в Швейцария, който направил откритието.

Според учените един от вулканите, върху които е открит скреж, е най-големият в Слънчевата система – той е почти три пъти по-висок от връх Еверест.

"Открихме там блестящо синьо отлагане и специална текстура, която виждаме само рано сутрин и през студения сезон“, допълва Фредерик Шмид от Уиверситета Париж-Сакле.

Учените поясняват, че скрежът е с дебелина на косъм, но това, което е под него, е с огромни размери.

ЕКА вече заяви, че количеството вода под такъв вид тънък лед на върховете на вулканите е достатъчно, за да напълни 60 олимпийски басейна.