Международен екип от учени откри потенциално обитаема планета с размерите на Земята, разположена "само“ на 40 светлинни години, съобщава британският вестник The ​​Guardian, като се позовава на публикация в списанието Monthly Notices на Кралското астрономическо общество.

Откритата планета е наречена Gliese 12b.

"Проверихме малко“, обяснява съавторът на изследването Шишир Долакия. "Установихме, че вероятно е с размерите на Земята, че вероятно е с умерен климат и че е много, много близо“.

По думите му планетата може да има температура, подходяща за натрупване на течна вода на повърхността. Това е важно, тъй като такива планети се считат за потенциално обитаеми.

Gliese 12b е с размерите на Земята или малко по-малка от Венера. Температурата на повърхността й се оценява на 42 градуса по Целзий.

Нейната 12-дневна орбита се извършва около Gliese 12, студено червено джудже звезда в съзвездието Риби. Gliese 12 е около една четвърт от размера на Слънцето, а температурата на повърхността му е около 60% от тази на Слънцето.

"Тя е само на 40 светлинни години, което не означава, че ще можем да стигнем до нея в близко бъдеще, но означава, че можем да насочим към нея най-големите космически телескопи в света и да разберем каква може да е атмосферата й“, казва Долакия.