Властите в Хаваи предупредиха жителите на Големия остров, че най-големият активен вулкан в света Мауна Лоа изпраща сигнали, че може да изригне, предава "24 часа".

Учените смятат, че изригването не е неизбежно, но са нащрек заради скорошния ръст на земетресенията на върха на вулкана.

Според експертите, ако вулканът изригне ще отнеме само няколко часа на лавата да достигне домовете, които са най-близо до кратера.

Агенцията за гражданска защита на Хаваите провежда срещи из целия остров, за да обучава жителите как да се подготвят за евентуална извънредна ситуация.

 

Големият остров е дом на около 200 000 души, включително комедиантката Розан Бар, която донесе имоти през 2007 г. и живее там през последните години. Носителят на Оскар, актьорът Матю Макконъхи купи дом за 7,85 милиона долара през 2021 г., но прекарва по-голямата част от времето си в родния си щат Тексас.

Вулканът съставлява 51 процента от сушата на Големия остров, така че голяма част от него има потенциал да бъде засегната от изригване, казаха служители. Те препоръчват хората да пазят чанта с храна, и да определят място за евакуация, ако бъдат призовани да напуснат дома си.