Тецуя Ямагами, който извърши покушение срещу бившия премиер на Япония Шиндзо Абе миналото лято, бе признат за вменяем след принудителна психиатрична експертиза. В тази връзка той бе преместен от медицинско заведение в полицейския затвор в град Нара, съобщи TBS във вторник.

Очаква се до 13 януари срещу Ямагами да бъдат предявени обвинения в убийство и незаконно притежание на оръжие.

На 8 юли миналата година бившият военноморски офицер простреля в гърба бившия премиер Абе, който говори на предизборен митинг на една от улиците на град Нара в югозападната част на главния японски остров Хоншу. Ямагами използва многоцевно оръжие, което сам направил и внимателно тествал. Стрелецът бе заловен и арестуван от охранителите на убития политик.

По време на разпити той обясни, че е убил бившия премиер, защото бил сигурен във връзките му с религиозната организация "Църква на обединението“. Майка му била фанатичен поддръжник на тази структура - дарила почти цялото си състояние и довела семейството до фалит. Последвалите разследвания разкриха, че "Църквата на обединението“, която е обвинена в изнудване на своите последователи, е била в контакт с много членове на управляващата в Япония Либералнодемократическа партия. Срещу организацията е в ход разследване.