Президентът на Украйна Володимир Зеленски е освободил от длъжност ръководителите на отделите на службите за сигурност (СБУ) в Киев и региона, както и в Лвовска и Тернополска области, съобщава украинската агенция УНН, позовавайки се на съответните укази на уебсайта на държавния глава.

Президентът уволнява Сергей Заяц от длъжността началник на Главно управление на СБУ в Киев и Киевска област, Артьом Бондаренко от поста началник на СБУ в Лвовска област и Юрий Борейчук от поста началник на СБУ в Търнополска област.

Зеленски назначава бившия началник на управлението на СБУ в Лвовска област Артьом Бондаренко за началник на Главното управление на СБУ в Киев и Киевска област.

Преди това, на 19 юли, Володимир Зеленски уволни ръководителите на Службата за сигурност на Украйна в пет области - Сумска, Полтавска, Закарпатска, Житомирска и Днепропетровска, както и заместник-председателя на СБУ Володимир Горбенко.

На 17 юли Зеленски подписа укази за отстраняване от длъжност на ръководителя на СБУ Иван Баканов и главния прокурор Ирина Венедиктова. Президентът обясни, че това се дължи на многобройните случаи на предателство сред служителите на ведомствата. Според него в Украйна са образувани 651 наказателни производства по членове за държавна измяна и колаборационистка дейност на служители на правоохранителните органи. Зеленски подчерта, че "подобен набор от престъпления срещу основите на националната сигурност на държавата е основа за много сериозни въпроси към съответните ръководители“.

Превод и редакция: Иван Христов